Stoofvlees met pit
De tijd vliegt! het wordt herfst, daarna december met alle feestdagen, het is weer hoog tijd, al lang tijd geweest om iets te bloggen. Heerlijk, het afgelopen weekend eindelijk weer eens tijd gehad om uitgebreid in de keuken te staan en weer eens stoofvlees te maken. Want wat is er nu lekkerder met dit weer dan de heerlijke geur van stoofvlees door het huis terwijl het buiten regent?! bijna niks. Vind ik. Het volgende heb ik bij elkaar verzameld voor de keukensessie begon:
Een aardige lijst, vooral omdat het een beetje van mijzelf betreft en een beetje uit het klassieke recept. Ik vind het zonde om maar een halve kilo te maken, niet alleen omdat je lang in de keuken staat maar ook omdat je het niet zo vaak eet én hiernaast is het lastig in te schatten hoeveel honger je gasten hebben. Bovengenoemde ingrediënten zijn geschikt voor ongeveer 6 personen.
Here we go! Je begint met het vlees: dit haal je ongeveer een half uurtje voor je begint met het échte werk uit de koelkast, zo wordt het wat zachter. Als het vlees nog een beetje vochtig is dep je dit eerst af met wat keukenrol. Bestrooi met peper en zout. Snijd het vlees vervolgens in blokjes van circa 1,5 bij 1,5cm.
Verhit de boter in een grote braad- of hapjespan met deksel. Je kunt natuurlijk ook margarine gebruiken maar ik ben altijd voorstander van roomboter. Als de boter bruin begint te worden gooi je het vlees in de pan (eventueel met de wildkruiden) en bak je het aan alle kanten even aan.
Haal ondertussen de schil van de sjalotjes -laat ze wel heel- en gooi erbij in de pan.
Snijd de champignons in parten en de peper (met of zonder zaadlijsten) in kleine stukjes. gooi in de pan erbij, en bak even mee. Doe vervolgens de rode wijn erbij, snufje speculaaskruiden/kaneel en de tomatenpuree en warm even goed door.
Vervolgens het bouillonblokje en wat water (circa 200ml, tot alles zo ver mogelijk onder het vocht staat) en draai het vuur terug. Voeg vervolgens de kruidnagels en laurierblaadjes erbij en doe de deksel op de pan. Nu lekker laten pruttelen (heel zachtjes, net tegen of aan de kook) en roer elk kwartier even door. Laat het geheel minimaal 2,5 uur pruttelen. Voeg het laatste half uur de gesneden ontbijtkoek toe en roer door de saus.
Belangrijk: blijf af en toe proeven! te flauw? voeg wat zout toe. te weinig pit? voeg wat peper toe. Te pittig? voeg wat (poeder)suiker toe. Bij mij was de stoofpot erg pittig dus ik heb er wat cranberry's door gegooid. Als de saus nog niet dik genoeg is kun je nog wat ontbijtkoek mee laten koken. Als die juist te dik is kun je wat water toevoegen.
En dan eindelijk... eetsmakelijk! maar pas op, het is warm :-)
Lekker met rode kool met appeltjes en aardappelpuree.
- 1 kg runderlappen
- 3 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 1 (rundvlees)bouillonblokje
- (eventueel) wildkruiden
- 8-10 mini sjalotjes
- 1 rode peper
- 1 bakje (250gr.) champignons
- 60gr. roomboter
- 1 potje tomatenpuree
- 150ml (volle) rode wijn
- snufje speculaaskruiden of kaneel
- stuk ontbijtkoek
- zout en peper naar smaak
- 200ml water

Een aardige lijst, vooral omdat het een beetje van mijzelf betreft en een beetje uit het klassieke recept. Ik vind het zonde om maar een halve kilo te maken, niet alleen omdat je lang in de keuken staat maar ook omdat je het niet zo vaak eet én hiernaast is het lastig in te schatten hoeveel honger je gasten hebben. Bovengenoemde ingrediënten zijn geschikt voor ongeveer 6 personen.
Here we go! Je begint met het vlees: dit haal je ongeveer een half uurtje voor je begint met het échte werk uit de koelkast, zo wordt het wat zachter. Als het vlees nog een beetje vochtig is dep je dit eerst af met wat keukenrol. Bestrooi met peper en zout. Snijd het vlees vervolgens in blokjes van circa 1,5 bij 1,5cm.
Verhit de boter in een grote braad- of hapjespan met deksel. Je kunt natuurlijk ook margarine gebruiken maar ik ben altijd voorstander van roomboter. Als de boter bruin begint te worden gooi je het vlees in de pan (eventueel met de wildkruiden) en bak je het aan alle kanten even aan.
Haal ondertussen de schil van de sjalotjes -laat ze wel heel- en gooi erbij in de pan.
Snijd de champignons in parten en de peper (met of zonder zaadlijsten) in kleine stukjes. gooi in de pan erbij, en bak even mee. Doe vervolgens de rode wijn erbij, snufje speculaaskruiden/kaneel en de tomatenpuree en warm even goed door.
Vervolgens het bouillonblokje en wat water (circa 200ml, tot alles zo ver mogelijk onder het vocht staat) en draai het vuur terug. Voeg vervolgens de kruidnagels en laurierblaadjes erbij en doe de deksel op de pan. Nu lekker laten pruttelen (heel zachtjes, net tegen of aan de kook) en roer elk kwartier even door. Laat het geheel minimaal 2,5 uur pruttelen. Voeg het laatste half uur de gesneden ontbijtkoek toe en roer door de saus.
Belangrijk: blijf af en toe proeven! te flauw? voeg wat zout toe. te weinig pit? voeg wat peper toe. Te pittig? voeg wat (poeder)suiker toe. Bij mij was de stoofpot erg pittig dus ik heb er wat cranberry's door gegooid. Als de saus nog niet dik genoeg is kun je nog wat ontbijtkoek mee laten koken. Als die juist te dik is kun je wat water toevoegen.
En dan eindelijk... eetsmakelijk! maar pas op, het is warm :-)
Lekker met rode kool met appeltjes en aardappelpuree.
Reacties
Een reactie posten