Karamelkoek
Oke, het is begin januari en dus zijn de goede voornemens nog zeer actueel, toch wil ik deze met jullie delen: de goddelijke karamelkoek: net een Twix alleen dan lekkerder. Je kunt de porties zo groot maken als je zelf wilt dus mocht je willen cheaten tijdens de goede voornemens... hieronder het recept, opgedeeld in drie fasen: de bodem, de vulling en de topping. Heb je een brownievorm? gebruik deze dan! Heb je deze niet? Neem dan een lasagneschaal (als het maar ongeveer 30x20cm is). Totaal duurt de bereiding een half uurtje maar wel met wat 'pauzes' tussendoor.
Benodigdheden voor...
De bodem:
- 150gr zelfrijzend bakmeel
- 100gr roomboter (op kamertemperatuur)
- 60gr lichte basterdsuiker
- snufje zout
De vulling:
- 397gr gecondenseerde melk (Friesche vlag)
- 60gr roomboter
- 60gr donkere basterdsuiker (of rietsuiker met een scheutje honing)
Je begint met de bodem. Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng alle ingrediënten door elkaar en zorg dat het één geheel wordt. Misschien niet het leukste klusje maar het makkelijkst is om dit met de hand te doen. Mocht je dit echt niet willen gebruik dan een mixer met deeghaken. Voeg het zelfrijzend bakmeel in gedeeltes toe tot alles is opgenomen.
Bekleed de ingevette bodem van het bakblik met het deeg. Zorg ervoor dat het deeg gelijkmatig verdeeld is en prik enkele gaatjes in de bodem. Zet de schaal voor 20 minuten in de oven. Je kunt meteen beginnen met het maken van de vulling maar ik raad aan om eventjes te wachten. Het beste is om de vulling op een wat afgekoelde bodem te leggen, dus niet als die net uit de oven komt.
Als de bodem uit de oven is laat je deze afkoelen.
Smelt de boter voor de vulling in een pannetje met dikke bodem. Voeg als de boter is gesmolten het blikje gecondenseerde melk toe en vervolgens de suiker. Blijf roeren tot er een karamelmassa ontstaat. Als de massa dik genoeg is (na ongeveer 5-8 minuten) is de vulling klaar. Schenk deze over de bodem en laat in de koelkast een uurtje afkoelen.
Tot slot smelt je de chocola en breng je deze over de afgekoelde karamel. Zet voor minimaal 2 uur terug in de koelkast, zodat alles hard kan worden.
Je kunt de karamelkoek het best buiten de koelkast bewaren (dan blijft die goed snijbaar).
Geniet ervan! En houd vooral je goede voornemens in je achterhoofd...
De bodem:
- 150gr zelfrijzend bakmeel
- 100gr roomboter (op kamertemperatuur)
- 60gr lichte basterdsuiker
- snufje zout
De vulling:
- 397gr gecondenseerde melk (Friesche vlag)
- 60gr roomboter
- 60gr donkere basterdsuiker (of rietsuiker met een scheutje honing)
De topping:
- 150gr pure chocola
- 150gr pure chocola
Je begint met de bodem. Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng alle ingrediënten door elkaar en zorg dat het één geheel wordt. Misschien niet het leukste klusje maar het makkelijkst is om dit met de hand te doen. Mocht je dit echt niet willen gebruik dan een mixer met deeghaken. Voeg het zelfrijzend bakmeel in gedeeltes toe tot alles is opgenomen.
Bekleed de ingevette bodem van het bakblik met het deeg. Zorg ervoor dat het deeg gelijkmatig verdeeld is en prik enkele gaatjes in de bodem. Zet de schaal voor 20 minuten in de oven. Je kunt meteen beginnen met het maken van de vulling maar ik raad aan om eventjes te wachten. Het beste is om de vulling op een wat afgekoelde bodem te leggen, dus niet als die net uit de oven komt.
Als de bodem uit de oven is laat je deze afkoelen.
Smelt de boter voor de vulling in een pannetje met dikke bodem. Voeg als de boter is gesmolten het blikje gecondenseerde melk toe en vervolgens de suiker. Blijf roeren tot er een karamelmassa ontstaat. Als de massa dik genoeg is (na ongeveer 5-8 minuten) is de vulling klaar. Schenk deze over de bodem en laat in de koelkast een uurtje afkoelen.
Tot slot smelt je de chocola en breng je deze over de afgekoelde karamel. Zet voor minimaal 2 uur terug in de koelkast, zodat alles hard kan worden.
Je kunt de karamelkoek het best buiten de koelkast bewaren (dan blijft die goed snijbaar).
Geniet ervan! En houd vooral je goede voornemens in je achterhoofd...
Reacties
Een reactie posten