Risotto tartufo

Vaak wordt gezegd dat het maken van risotto moeilijk is. ik ben ervan overtuigd dat iedereen het kan! als je maar geduld hebt en heel belangrijk: proeven proeven proeven! Eigenlijk maak ik altijd de variant met truffel en paddenstoelen, meestal 'gewoon' (kastanje)champignons. Een heerlijk, vegetarisch gerecht, maar aangezien ik samenwoon met een man die dol is op vlees maak ik dit gerecht uiteraard ook met liefde klaar met kip. Hieronder wat je nodig hebt voor twee personen:
  • 200g risottorijst (bijv. Arborio)
  • 250g paddenstoelen naar keuze (bijv. champignons)
  • 1,5 paddenstoelenbouillonblokjes (AH) waarna je dus 750ml bouillon hebt.
  • 150ml (goede) witte wijn
  • 1 sjalotje
  • 1 bosui
  • 50g roomboter
  • zwarte truffel: vers is uiteraard het lekkerst maar vaak niet te krijgen, ik gebruik gewoon een potje truffelpasta/tapenade uit de supermarkt. Ik gebruik circa 30 gram.
  • geraspte Parmezaanse kaas naar smaak
  • peper en zout naar smaak
  • evt verse peterselie of basilicum ter garnering
  • evt truffelolie als garnering
  • een dik half uur aan geduld
1. Snipper de ui, snijd de champignons in plakjes.
2. Kook de bouillon en zorg dat die goed warm is (en blijft).
3. Smelt de boter in een hapjespan. Houd het vuur laag.
4. Voeg de ui toe en vervolgens de champignons/paddenstoelen.
5. Voeg alle rijst toe zodra de ui glazig wordt. Roer goed door. Voeg vervolgens de in ringen gesneden bosui toe.
6. Begin met een lepel bouillon toevoegen. Roer door. Wacht tot bijna alle bouillon door de rijst is opgenomen. Voeg vervolgens de truffel toe en roer door.
7. Voeg elke keer wat bouillon toe, niet te veel. Blijven roeren en als bijna alles is opgenomen voeg je een nieuwe lepel toe.
8. Als je een aantal lepels hebt gehad voeg je de witte wijn toe. Dit kan in delen maar mag ook in één keer.
9. Voeg wat parmezaan toe zodat de rijst wat smeuïger wordt. Vergeet je niet te proeven? Het is belangrijk dat de rijstkorrel niet te hard blijft of te plakkerig wordt. Nog te hard? voeg nog maar wat bouillon toe. Roeren, proeven, bouillon toevoegen net zo lang tot die naar je zin is.
10. Rasp de parmezaan boven de pan en roer door zodat die nog lekker smelt. Eventueel kun je nog wat extra roomboter toevoegen als de rijst wat droog is. Peper en zout naar smaak toevoegen.
11. Maak de borden op, rasp nog wat extra parmezaan erover. Lekker met een simpele groene salade op basis van azijn (voor het 'zuurtje') of Italiaanse dressing.



Meestal heb ik nog bouillon over als ik de risotto al goed vind. Dit ligt denk ik met name aan jouw eigen smaak. Houd je van een bite? dan heb je (net als ik) al genoeg aan 500ml bouillon.

Natuurlijk kun je de wijn ook vervangen door water.


Mocht je ervoor kiezen het gerecht met kip te maken kun je eerst de kip bakken in roomboter. Vervolgens haal je de kip uit de pan en maak je hierin de risotto klaar zoals hierboven beschreven. op het eind voeg je de kip weer toe, even doorwarmen en je hebt een risotto con pollo!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Courgettesoep

Alle garnalen op een stokje

Stoofvlees met pit