Easy Peasy Karamelsaus

Tegenwoordig kun je het overal bij eten: salted caramel. Voor mijn notentaart wilde ik een extra toevoeging: Karamelsaus. hieronder het recept.


Karamelsaus moeilijk? Neejoh. Iedereen die geduld heeft kan het maken. Hoeveel je nodig hebt hangt af van je recept (wil je het als drip voor je taart heb je meer nodig dan wanneer je het als toevoeging op je toetje maakt). Onder het motto 'beter te veel dan te weinig', hieronder de hoeveelheden:
  • 200gr witte basterdsuiker
  • 40ml water
  • 125ml slagroom
  • 35gr roomboter
  • zout naar smaak
  1. Neem een steelpan met dikke bodem. Giet hierin de suiker met het water en zorg ervoor dat de suiker bedekt is door het water.
  2. Zet het vuur aan (op de laagste stand) en nu is het wachten. Je mag nog even roeren om alle suiker gelijkmatig te verdelen over de pan maar als de suiker bijna begint te koken moet je (ivm het kristalliseren) je pan en het vuur lekker zijn werk laten doen. Zorg wel dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en dat je suiker dus overal even snel verkleurt.
  3. Eerst zal je suikermengsel doorzichtiger worden, vervolgens borrelen en daarna kleurt hij bruin. Stop het proces als de suiker een mooie karamelkleur heeft. Let op: niet te lang laten koken, de suiker kan verbranden!
    Wil je een harde karamel? dan ben je nu klaar. De vloeibare variant gaat verder bij stap 4.
     
  4. Verhit ondertussen in een andere pan je slagroom, net tegen de kook. 
  5. Als je karamel de juiste kleur heeft gekregen, zet je het vuur uit en roer je voorzichtig de boter erdoor. Let op, je mengsel gaat borrelen en kan gaan spetteren. Blijven roeren. De suiker kan klonterig worden maar dit lost vanzelf weer op.
  6. Voeg vervolgens de warme slagroom beetje bij beetje toe. Goed blijven roeren. Let erop dat de suiker niet aan de zijkanten gaat vastplakken.
  7. Wil je de gezouten karamelsaus? voeg dan het zout toe. De hoeveelheid heb je zelf in de hand (even proeven)!
  8. Als je een egale massa hebt gekregen kan je karamelsaus afkoelen. Dit kan in de koelkast of op een andere koele plaats. Roer nog wel regelmatig door zodat er geen velletjes op komen of klontjes gevormd worden.
  9. De saus wordt met afkoelen dikker. Is deze toch nog te dun naar je zin? Je kunt de saus nog even op het vuur zetten om in te koken.
  10. En dan nu: klaar om te garneren! Ook lekker door je botercrème (let wel op dat de saus helemaal is afgekoeld voor je hem toevoegt).
Heb je te veel gemaakt of wil je het bewaren? dat kan! in een afgesloten potje kun je hem in de koelkast enkele weken bewaren.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Courgettesoep

Alle garnalen op een stokje

Stoofvlees met pit