Hemelse chocolade tulband met noten
Wie kun je er niet voor wakker maken: chocolade! Het is nu niet het meest gezonde recept wat hier te vinden is maar misschien wel een van de meest verleidelijkste. De taart is heerlijk smeuïg, niet te zoet en heerlijk in combinatie met noten. Van één taart kun je aardig wat stukken snijden: maak ze vooral niet te groot (de taart is best machtig).
Voor 16-20 personen:
De taart:
Zorg dat de boter om kamertemperatuur is. Vet de tulband in en bestrooi met bloem. Verwarm de oven voor op 170 graden.
Breng het water in een pannetje aan de kook. draai het vuur uit als het kookt. Breek de chocolade en voeg het toe aan het warme water, samen met de cacaopoeder. Roer goed door tot alles is opgelost. Laat afkoelen. Als alles op kamertemperatuur is, roer je de crème fraiche en yoghurt door het mengsel tot het helemaal egaal is geworden.
Voeg de bloem, baking soda en zout bij elkaar in een mengkom. Roer even door en zet aan de kant.
In de andere mengkom voeg je de boter, suiker, vanille en zout samen. Mix tot een glad geheel. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Mix tot het mengsel een glad geheel vormt. Voeg in delen het bloemmengsel toe, afgewisseld door het cacaomengsel. Mix tot een geheel. Doe naar wens de noten erbij en meng alles nog even door elkaar.
Giet alles in de tulband en zet in de oven. Nu hangt het een beetje van je oven af hoe warm die moet zijn en hoe lang de taart erin moet. Begin met 170 graden en controleer regelmatig, zodat je taart niet verbrandt. Als de taart na 20 minuutjes al een beetje donker ziet, draai de oven terug naar 150 graden. Mocht de bovenkant (of eigenlijk onderkant) nog niet hard worden, draai dan de oven naar 180 graden. De taart is goed als je prikker (deels) schoon uit de taart komt. De prikker zal nooit helemaal schoon zijn omdat de taart smeuïg is (en blijft!).
Totale baktijd: circa 1 uur. Laat de taart uit de oven een half uurtje afkoelen en stort vervolgens uit op een plank of plat bord. Als de taart helemaal is afgekoeld smelt je de witte chocolade au bain marie. Giet over de taart heen, laat een minuutje afkoelen en strooi tot slot de noten er overheen.
Nog eventjes af laten koelen en je kunt aanvallen!
Voor 16-20 personen:
De taart:
- 175 gram pure chocolade (hoe meer cacao, hoe beter)
- 65 gram cacaopoeder
- 200 ml water
- 200 gram crème fraiche
- 50 ml Griekse yoghurt
- 200 gram bloem
- 1 theelepel baking soda
- snufje zout
- 150 gram roomboter
- 450 gram basterdsuiker (lichtbruin)
- zakje vanillesuiker of nog beter: vanille extract
- 5 eieren
- ongezouten noten naar smaak (fijngehakt)
- 200 gram witte chocolade
- nog meer noten (deels gehakt)
- 2 mixkommen
- mixer
- tulband
- pannetje met water
- boter/olie om in te vetten
- wat extra bloem om de ingevette tulband te bestrooien
Zorg dat de boter om kamertemperatuur is. Vet de tulband in en bestrooi met bloem. Verwarm de oven voor op 170 graden.
Breng het water in een pannetje aan de kook. draai het vuur uit als het kookt. Breek de chocolade en voeg het toe aan het warme water, samen met de cacaopoeder. Roer goed door tot alles is opgelost. Laat afkoelen. Als alles op kamertemperatuur is, roer je de crème fraiche en yoghurt door het mengsel tot het helemaal egaal is geworden.
Voeg de bloem, baking soda en zout bij elkaar in een mengkom. Roer even door en zet aan de kant.
In de andere mengkom voeg je de boter, suiker, vanille en zout samen. Mix tot een glad geheel. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Mix tot het mengsel een glad geheel vormt. Voeg in delen het bloemmengsel toe, afgewisseld door het cacaomengsel. Mix tot een geheel. Doe naar wens de noten erbij en meng alles nog even door elkaar.
Giet alles in de tulband en zet in de oven. Nu hangt het een beetje van je oven af hoe warm die moet zijn en hoe lang de taart erin moet. Begin met 170 graden en controleer regelmatig, zodat je taart niet verbrandt. Als de taart na 20 minuutjes al een beetje donker ziet, draai de oven terug naar 150 graden. Mocht de bovenkant (of eigenlijk onderkant) nog niet hard worden, draai dan de oven naar 180 graden. De taart is goed als je prikker (deels) schoon uit de taart komt. De prikker zal nooit helemaal schoon zijn omdat de taart smeuïg is (en blijft!).
Totale baktijd: circa 1 uur. Laat de taart uit de oven een half uurtje afkoelen en stort vervolgens uit op een plank of plat bord. Als de taart helemaal is afgekoeld smelt je de witte chocolade au bain marie. Giet over de taart heen, laat een minuutje afkoelen en strooi tot slot de noten er overheen.
Nog eventjes af laten koelen en je kunt aanvallen!
Reacties
Een reactie posten